Puterea gândului 6: Influenţa gândurilor asupra oamenilor


Joi, 07/09/2009 - 13:48 Nina May
V-aţi gândit vreodată la un prieten vechi, pe care nu l-aţi mai văzut de foarte mult timp – şi exact în aceeaşi zi aţi primit o scrisoare de la persoana respectivă? Cunoaşteţi situaţia, observată adesea în cazul îndrăgostiţilor, când se sună unul pe celălalt în acelaşi moment – şi se supără amândoi pentru că telefonul iubitului este întotdeauna ocupat?
V-aţi trezit vreodată în mijlocul nopţii din cauza unui coşmar, în care tatăl v-a strigat disperat – şi dimineaţa sună mama şi povesteşte că a tata a fost spitalizat cu un infarct de cord? În toate cazurile de genul acessta vorbim despre fenomenul “minţilor legate” - o expresie împrumutată din limba engleză “entangled minds”.
Minţile legate sunt conectate în acelaşi mod ca şi cuanţii gemeni pe care i-am menţionat în acest serial săptămâna trecută: o pereche de particole care au fost produse în acelaşi eveniment, şi rămân cumva în legătura pentru totdeauna, chiar dacă s-au despărţit peste o distanţă foarte mare. Cum cuanţii pot comunica unul cu celălalt în afara timpului -fapt care parcă violează legile fizicii din teoria relativităţii lui Einstein – există şi suflete apropiate care pot să folosească acelaşi fir de legătură. Chiar dacă ştiinţa încă nu a descoperit mecanismul prin care se derulează comunicaţia şi cum s-o folosim intenţionat şi în mod repetat, există deja destule dovezi pentru a confirma fenomenul minţilor legate.Un cercetător-pionier în acest domeniu este profesorul american Dean Radin,directorul unui institut pentru noile ştiinţe în Califormia, care a publicat anul 2006 o carte în limba engleză cu titlu “Entangled minds”. În această carte, Radin menţionează un experiment în care gemenii au fost izolaţi în camere diferite, fiecare fiind legat cu un aparat care înregistrează undele electrice ale creierului. După aceea, unul dintre ei a fost stimulat cu o lumină intensă pentru scurt timp. Surprinzător, în acelaşi moment a reacţionat şi creierul celuilalt geamăn care a rămas în întuneric. Reacţia s-a derulat în acelaşi mod ca şi în creierul persoanei care a văzut lumina! De atunci, experimentul a fost repetat de mai multe ori cu succes, folosind şi persoane neînrudite. Radin mărturiseşte că rezultatele din  experimentele respective sunt mult mai şocante decât o decolare de extratereştrii din faţa sediului preşedintelui american – şi se miră de ce presa şi publicul nu au acordat nici un pic de atenţie la publicaţiile lor, toate bine documentate cu metode ştiinţifice.Un alt experiment condus în 1996 în Nevada (SUA) şi în Japonia chiar dovedeşte cum gândurile pot afecta pe persoanele la care ne gândim. Un grup de oameni a fost instruit să se gândească la o persoană ţintă cu drag, iar un alt grup a primit sarcina să se gândească la o altă persoană cu ură. Persoanele ţinte pentru gândurile respective s-au aflat singure într-o cameră bine izolată pentru a evită comunicaţia directă sau frauda. Rezultatul este uimitor: s-a înregistrat o creştere în tensiunea sângelui la persoanele ţintă pentru gândurile încărcate cu ură, iar o scădere în tensiunea la ceilalţi care au primit numai gânduri bune.
Imaginaţi-vă acum, ce putere avem noi asupra oamenilor din jurul nostru! Dacă urăsc pe cineva, persoana simte acest lucru chiar fără să fie conştient, prin creşterea tensiunii. Poate atunci omul respectiv devine şi mai urât faţă de mine, pentru că nu se simte bine în pielea lui. Iar dacă nu se simte bine faţă de mine, gândeşte despre mine la fel de urât...şi gândul cu ură se întoarce spre mine. Dimpotrivă, dacă iubesc pe cineva sau gândesc despre alţii cu blândeţe şi în mod înţelegător, chiar dacă cineva greşeşte câteodată, atunci recolta gândurilor mele vă fi mult mai sănătoasă şi pentru mine. Acum înţelegem de ce ne-a învăţat Iisus Hristos să iubim pe ceilalţi: dacă gândim pozitiv despre alţi, schimbăm din ce în ce mai mult pe toată lumea spre bine! Pentru acest lucru nu ne trebuie mult efort. Câteva minute pe zi, în care ne conştientizăm din nou ce am învăţat din experimentele menţionate mai sus, sunt suficiente pentru început. În acest sens mie îmi plac cel mai mult cuvintele lui Mahatma Ghandi, care a spus “Fii tu schimbarea pe care doreşti să o vezi în lume!”

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu