vineri, 25 martie 2016

„Aveţi o ţară minunată, în care dormiţi!? De ce nu mâncaţi româneşte?” Carlo Petrini (Slow Food International):

POSTED BY: LĂZĂREANU RĂZVAN MARCH 15, 2016
Carlo Petrini, presedintele Slow Food International, a primit astazi aplauze la scena deschisa in cadrul conferintei „High Natural Value: un raspuns la marile provocari ale comunitatilor si peisajelor rurale romanesti” (un proiect din care face parte si Coltul nostru Romanesc) Noi l-am aplaudat in picioare si redam mai jos pasaje notate in timp real din discursul sau fantastic, care ar trebui printat si expus ca o icoana in casa fiecarui roman!
1
„Sunt de ieri in Romania si am fost invitat de prieteni in 2 restaurante din Bucuresti, in care am mancat frantuzeste si italieneste. De ce? De ce la micul dejun din acest hotel din Romania nu exista produse si preparate romanesti? De ce aveti doar 3 produse protejate si promovate la nivel European, cand aveti mii de hectare necontaminate, de inalta valoare naturala si tarani si mici producatori care se incapataneaza sa lupte pentru produsul romanesc? De ce dormiti pe o mina de aur?

„Romania se poate lauda cu una dintre cele mai mari densitati de zone cu inalta valoare naturala, necontaminate. Cat Elvetia intreaga. Cat o buna parte din Italia. Ce aveti voi aici nu mai exista demult in Italia mea. Dar noi tinem cu unghiile si cu dintii si aparam, si promovam si ne mandrim cu ce mai avem. Voi de ce dormiti?  Aveti produse extraordinare, tehnici de conservare in saramura si fum specifice, aveti ceapa si branza si palinca si silvoita de prune si miere. Aveti taranii care trebuies ajutati sa supravietuiasca, sa inteleaga ca trebuie sa fie mandri de ceea ce fac. E mostenirea voastra, e patrimoniul de care trebuie sa aveti grija. Produsele si producatorii. Abia apoi ca prioritate ar trebui sa vina zonele si dupa aceea infrastructura. Dragii mei, degeaba faceti drumuri care vor ajunge sa nu  mai duca nicaieri! Incepeti de jos. Orice se construieste de jos in sus. Nu dati vina pe politica si politicieni, nu asteptati fonduri europene. Construiti de jos in sus. Fiti mandri!”

„Sunt intr-un tur prin Tarile Balcanice. Cu cat merg mai mult, cu atat descopar ca problemele nu sunt zonele la modul general ci lipsa de valoare si respect pe care le au comunitatile pentru ceea ce au. Vorbim de produse? Le avem, le aveti cu siguranta. Aveti oamenii care le fac de sute de ani. Dar daca voi, romanii nu credeti in ele, nu le promovati, nu le cumparati, nu sunteti mandri cu ele, totul e in zadar. In Romania, multe produse romanesti cu care v-ati putea mandri, nu apartin romanilor. Dedicati-va taranilor si produselor acestora! M-am plimbat ca un caine prin Bucuresti in cautarea unor piete cu specific romanesc, am fost in restaurante. Si nu v-am gasit pe voi romanii!”
„Lucrurile si in special mancarea, nu mai au valoare. Nu doar aici, in intreaga lume. Conteaza doar pretul! Dar exista diferenta capitala intre valoare si pret. Nimeni nu se mai concentreaza asupra valorii. Dincolo de ceapa sau un borcan de miere care costa o anumita suma, este vorba de teritorii, de mediu, de oameni, de „savoire faire”, de patrimoniu pastrat si transmis de-a lungul a foastre multe generatii. Asta e valoarea. Aveti valoare si nu o valorificati! Doar asa ii veti convinge pe tarani sa ramana acolo unde sunt, sa faca ce stiu ei mai bine. Trebuie sustinuti, promovati. Trebuie sa reinvatati sa mancati romaneste, sa fiti mandri de fiecare produs corect pe care il aveti. Sa se faca educatie in scoli, la nivel guvernamental, la nivel de societate civila. Trebuie sa reconstituiti acest tesut care face parte din voi!”

2
Carlo Petrini la standul de prezentare Coltul Romanesc
” La un moment dat, prietenul meu Printul Charles, mi-a spus sa vin in Romania, in Transilvania, sa vad aceasta realitate ambientala minunata! Am venit. Am inceput sa valorificam dulceturile dupa retete vechi, painea de casa facuta in cuptor si, pe rand, celelalte bunatati de la voi. De ce nu se poate replica asta si in Delta sau in Moldova? Trebuie sa vreti. Si sa va reactivati mandria locala. Este obligatoriu! Si nu e greu delos. Ma bucur sa descopar acest Colt Romanesc. E semn ca se poate. Mai sunt si alte exemple. Dar e inca foarte- foarte putin! Uite, mierea asta de prune care se fierbe doua zile si doua nopti, fara zahar! Da, sa fiti mandri! Si de prunele astea uscate cu miez de nuca. De unde? Valea Barcaului? Unde e asta? A, Transilvania de Nord Vest. Foarte bine! Otetul asta e facut dupa reteta traditionala si din ingrediente locale si uleiul asta presat la rece? Foarte bine! Invatati-i pe romani ca exista! Nu e usor, trebuie sa vreti sa construiti temeinic de jos in sus. Drum bun! :)”

Articol relatat de portalul Blog.ColţulRomânesc.

Crearea siluetei ideale prin tehnica de influentare a subconstientului

Tratamentul obezitatii depinde de o apreciere       corecta a faptului ca aceasta este o problema de nutritie si cauza ei este un aport ex...