marți, 9 august 2016

Flirtul - arta si iscusinta


Flirtul e indemanarea limbajului trupesc, a fost si este practicat de femei din toate categoriile socio-culturale, de la americancele sofisticate pana la cea mai simpla femeie. Antropologul David B. Givens precizeaza diferenta fundamentala dintre flirt si sexualitate, cu deosebirea ca "flirtul poate fi mai timid si mai putin serios decat curtea propriu-zisa, in timp ce seducerea constituie o curte concentrata, intensa, o modalitate rapida de a cuceri pe cineva".

Multi dintre cei cu care am discutat au sesizat diferente intre feluritele moduri de a flirta. De exemplu, exista flirt obisnuit si "flirt serios".

"Atunci cand sunt dispusa sa flirtez serios", imi spunea o femeie, "e cu totul altfel. Orice barbat poate sa-ti spuna. Totul porneste din mine. Nu pot sa precizez, dar simt ca sunt mai timida atunci cand flirtez serios".

O alta femeie mi-a precizat ca flirtul neserios se petrece atunci cand unei femei "nu-i prea pasa". "Acest lucru l-am observant mai ales in timpul dansului", mi-a sps ea. "Cand femeile se dau la barbati in forta, folosind tot arsenalul, flirteaza scandalos, pentru ca nu le intereseaza decat placerea de o noapte. Nedorind nimic mai mult isi pot permite sa dea la o parte orice bariera, sa mearga oricat de departe. Cand incepe sa-ti pese, cand barbatul te intereseaza, procedezi cu mai multa discretie atunci cand flirtezi".

La o discutie in grup, s-a ajuns la urmatoarea concluzie: genurile de flirt variaza in concordanta cu gradele de "securitate". Barbatii flirteaza pastrandu-si o marja de siguranta.

"Imi place sa cochetez", imi marturisea o femeie maritata, foarte atragatoare. "Mai ales cand cel in cauza stie ca e doar un simplu amuzament; daca mi-ar propune sa merg mai departe, l-as refuza. Exceptie face doctoral mamei, din Cleveland".

Mai multe femei mi-au spus ca isi permiteau sa flirteze mai mult cand erau maritate pentru ca o faceau intr-un mod nevinovat. Acum, fiind singure, au devenit mai precaute.

Barbatii reactioneaza la flirt in mod diferit. Daca se afla intr-un bar si este interesat si intrigat, se apropie de femeie, ii vorbeste, o invita la dans, o strange in brate si o saruta chiar. Daca barbatul nu este interesat, "pretinde" ca n-a observat si se mentine in rezerva. Uneori agresivitatea femeii il sperie si paraseste scena.

Referitor la aceasta problema s-au facut multe cercetari care au dus la concluzii deosebit de interesante. O femeie care preda cursuri de cochetarie in Seatle, Washington, preocupata de subiect, a colindat piscinele si restaurantele din oras ca sa-si puna in aplicare teoriile. "Cel mai surprinzator lucru pe care l-am descoperit", i-a declarat mai tarziu unui ziarist, "n-a fost faptul ca majoritatea barbatilor nu stie sa flirteze, ma asteptam la asa ceva. Socul a urmat cand mi-am dat seama ca cei mai multi dintre ei nu observa cand o femeie flirteaza cu ei. Barbatii intre 20 si 40 de ani se uita la femeia care emite cele mai evidente semnale cu putinta, mai trag un gat si-si coboara din nou privirile in paharul pe care il au in fata".

Barbatii in jur de 50 de ani si mai mult sunt cei care receptioneaza mai repede asemenea semnale.

Text preluat si adaptat din cartea "Secretele atractiei feminine" de Julia Grice, Editura Orizonturi, 1998

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Crearea siluetei ideale prin tehnica de influentare a subconstientului

Tratamentul obezitatii depinde de o apreciere       corecta a faptului ca aceasta este o problema de nutritie si cauza ei este un aport ex...