marți, 10 martie 2015

Cartea KI-ului. Coordonarea spiritului si corpului in viata de toate zilele Koichi Tohei


Prefata.

          Saikontan, clasicul chinez, spune ca stam ca cersetorii la poarta, uitand puterea infinita care ne este data de Univers. Bine-nteles ca mari oameni, de-a lungul timpului, nu au ignorat puterea infinita care le-a fost oferita. Persoane ca Buddha si multi altii mai putin faimosi au fost in stare sa-si unifice spiritul si corpul spre a-si realiza adevarata lor natura si viata.
          Dar omul de rand vede acesti oameni ca pe o lume diferita de el insusi. Gandeste despre ei ca fiind atinsi de o bagheta magica si nu reuseste sa recunoasca cum ca puterea unui Buddha, a unui sfant crestin, sau chiar a unui mare om de afaceri sau politic este accesibila noua, tuturora.
          In loc sa ne dam inapoi de la acest potential ar trebui sa fim recunoscatori pentru el. Ar trebui sa ne straduim sa-l manifestam si sa ajutam pe altii sa faca la fel.

Ce este KI ?
KI extins.

          Enumera necesitatile vietii : mancare, adapost, imbracaminte, apa, aer. Lipseste ceva ? Da, KI – ceva atat de clasic vietii incat deseori il uitam.
          Un om se apropie de mare, se apleaca si prinde in maini apa : “Aceasta este apa mea”, insista el. Intr-un sens are dreptate. Temporar apa apartine de el. Pana la urma, apa oricum va apartine marii. Daca lasa sa-i alunece apa din maini pe nisip, sau daca se evapora, condenseaza, ca o parte a unui nor si cade din nou sub forma de ploaie, este apa marii, unde ea se va intoarce.
          La fel si cu vietile noastre : noi incercuim o mica portiune a KI-ului din Univers cu corpurile noastre si spunem : “Acesta sunt eu”. KI-ul care ne da noua viata este partea KI-ului din Univers intr-un sens la fel de adevarat ca acela al apei tinute in maini de omul de pe plaja, apa care apartine marii.
          Spre deosebire de omul nostru de pe tarmul marii, care s-a aplecat sa ridica apa in maini, receptionarea fortei de viata este constanta si spontana. KI-ul nostru personal, inseparabil de KI-ul Universului, continuu se interfereaza cu acesta. Aceasta este esenta vietii : o scurgere reciproca inapoi si inainte intre KI-ul nostru si cel al Universului.
          Cand aceasta scurgere este puternica si nestingherita – suntem sanatosi. Cand scurgerea se opreste temporar – devenim inconstienti. Iar cand scurgerea se opreste complet si neverosimil – murim.
          O paralela apropiata poate fi conturata cu bateria unei masini. Astfel, cum bateria ramane incarcata cand masina merge deseori, la fel si KI-ul pe care il consumam in timpul activitatilor zilnice este fundamental inlocuit de catre KI-ul Universului. Lasand o masina sa stea fara sa functioneze o lnga perioada de timp, duce la acelasi rezultat ca nemaiexistand KI in mod viguros – o baterie moarta.
          In mod periodic, bine-nteles, o baterie trebuie reincarcata. La fel se intampla si cu KI-ul nostrum personal. Aceasta reinoire completa a KI-ului are loc in timpul somnului profund, singurul timp in care cei mai multi oameni sunt capabili de o adevarata relaxare.
          KI-ul din Univers este primit de catre creier in timpul perioadelor de relaxare profunda, cand forma undelor electrice continuu degajate de creier devin regulate. Acesta este motivul pentru care 9-10 ore de somn discontinuu sunt de putin folos pentru a ne ajuta sa ne simtim odihiniti, in timp ce 5-6 ore pot fi suficiente daca sunt linistite si neintrerupte. Somnul este o necessitate de baza a vietii.
          Un om cu un KI puternic poate supravietui 10-20 de zile fara mancare, dar 5 zile nedormite sunt de ajuns ca sa-l omoare.
          In ultimii ani, somniferele sunt la moda. Aceste medicamente anesteziaza creierul; in aceasta stare ca de moarte, KI-ul universului nu poate alimenta KI-ul personal, si, efectele somniferelor isi fac aparitia : lipsa de vitalitate, depresia, in final sanatate subreda. Aceste probleme nu sunt datorate in mod evident oboselii fizice; corpul drogat este de obicei ca o zdreanta. Nu, acestea sunt semne necrutatoare pentru o lipsa de KI proaspat.
          Reintorcandu-ne la analogia cu bateria, KI-ul nou se scurge in corpul tau atunci cand extinzi KI. Cu cat esti mai bun la extindere de KI, cu atat mai eficienta devine aceasta “reinoire” instantanee, dandu-ti posibilitatea sa-ti realimentezi puterea fizica si mentala, doar cu putin somn pe noapte.
          Daca vrei sa traiesti fericit si viguros, trebuie sa traiesti invatand in primul rand cum sa extinzi KI-ul, al patrulea din cele 4 principii de baza pentru unificarea spiritului cu corpul.

Jumatatea infinita.
Ce este KI-ul Universului ?

          Priveste cerul. Soarele dogoreste. In ce stare a fost inainte sa arda ? Daca intrebam asta despre tot din Univers, intr-o spirala de intrebari fara sfarsit, ne apropiem de conceptul a ceva ce este aproape nimic, desi totusi exista.
          Ce ai fost tu inainte sa te nasti ? Un fat in uterul mamei tale. Inainte de asta ? O uniune intre sperma tatalui tau si ovulul mamei tale. Dar inainte de asta ? parintii tai nu aveau sperma, nici ovulul inainte de a ajunge la pubertate. Unde aveai locul atunci ?
          Omul, ca fiecare alta creatura sau obiect, s-a ivit din “aproape nimic”, din substanta indivizibila din care este facut Universul. Acesta este KI. Crestinii ii spun Dumnezeu, budistii ii spun Budha, membrii Soka Gakkai ii spun Gohonzac. Acestea sunt toate nume date de limbi diferite si culturi diferite aceluiasi lucru, asa cum ceea ce numim noi “te” in japoneza, este numit “hand” in engleza.
          Universul absolut a fost original, unul. Doua forte opuse au aparut si lumea relativa s-a nascut. Avem inclinatia sa credem ca lumea relativa pe care  avem si o auzim in jurul nostrum este singura, uitand lumea absoluta din spatele ei.
          Cantitatea absoluta de KI in Univers este constanta si in continua scurgere. In Budhism se spune : “Unu care nu se naste este unu care nu este anihilat. Unu nu este manjit, unu nu este imaculat. Unu nu se mareste, unu nu se micsoreaza”.
          Dezvoltarea KI-ului este un pod de legatura intre psihologie, care se ocupa exclusiv de spirit, si educatia fizicului, care are de-a face doar cu corpul. Fundamental, spiritul exista intre ele.

Spiritul
 este corp purificat, corpul este spirit nepurificat. Este o prostie sa le consideram doua lucruri separate.
Folosind spiritul in mod pozitiv.

          KI este unitatea de baza a Universului. Este insemnarea infinita a particulelor infinit de mici. In ultima instanta, totul este compus din KI. Daca urmaresti acest concept pana in adancurile constiintei umane, vei intelege Spiritul Universal care guverneaza toata Creatia, iubind si protejand toate formele de viata.
          Intelegerea Spiritului Universal este fundamentala pentru a insusi spiritul pacii si al uniunii cu natura.
          Omenirea, astazi, in inclinatia ei spre principiile si conceptiile lumii relative, se poticneste. Singura ei spreanta este sa se prinda strans cu lumea absoluta care rezida sub cea relative, sa inteleaga principiul KI-ului.
          Totul are originea din KI-ul Universului. Intersectia a doua forte opuse a creat lumea relativa in care traim. Aceste doua forte sunt relatate ca “YIN” si “YANG” in Orient, pozitiv si negativ in Vest.
          Edison a declarat ca universul este facut din electricitate. El vorbea despre ceea ce este baza electricitatii, care pune in functiune aparatele casnice, KI-ul Universului.
          La fel cu ceva ce nu poate fi facut din nimic, este gresit sa spunem ca electricitatea este produsa de generatoare. Aceasta putere umple Universul in toate timpurile. Noi o numim “electricitate” cand este inhamata la o instalatie de putere, intr-o forma pe care noi o putem percepe cu cele 5 simturi ale noastre. Electricitatea este compusa dintr-un component pozitiv si unul negativ. La fel este si KI-ul personal. Dar KI-ul Universului este intreg, fara componenti. KI-ul generat prin creierul omenesc totusi achizitioneaza un caracter pozitiv sau negativ. Partea unui perete expus luminii este stralucitoare; partea opusa este intunecata. Ambele parti, bine-nteles, formeaza peretele “adevarat”. Nu are sens sa dezbatem care parte este mai autentica.
          Este drept sa spui ca Dumnezeu este sinonim cu iubirea. Este justificat sa spui ca Universul este nemilos. Totul depinde de felul cum privesti problema. Daca vrei sa traiesti o viata fericita, viguroasa si sanatoasa, trebuie sa privesti partea luminoasa. Daca tristetea si mizeria te atrag, priveste doar partea intunecata. Daca vrei sa mergi spre sud, atunci trebuie sa mergi spre sud. Niciodata nu vei ajunge acolo daca continui sa mergi spre nord. Poti sa-ti consumi viata plangand sau zambind. Depinde de tine. Daca vrei sa privesti partea pozitiva a lucrurilor, atunci trebuie sa crezi ca, Calea Universului este Calea Iubirii.
          Trebuie sa exersezi folosind spiritul pozitiv si extinzandu-ti KI-ul. Daca pe de cealalta parte vrei sa privesti partea intunecata a vietii, drumul se afla inaintea ta, crede ca sursa vietii este nemiloasa, necrutatoare, foloseste spiritul in mod negativ, plange-te si arunca KI.
          Daca vrei sa-ti fortifici KI-ul partea fizica si vitalitatea si sa reusesti in initiativa vietii, trebuie sa te fortezi sa devii una cu KI-ul Universului. Un supliment proaspat de KI patrunde in corpul tau : extinzi KI. Este necesar pentru aceasta sa iti folosesti spiritul intr-un fel pozitiv si sa extinzi KI.
          Este esential sa coordonezi spiritul si corpul pentru a putea sa devii una cu KI-ul Universului. Unificarea spiritului cu corpul este fundamentul unei cladiri, radacinile unui copac. Un zgarie-nori poate fi construit doar pe o fundatie ferma. Un stejar inalt si bogat este doar o idée poetica fara radacini cu structura solida. Omul modern esueaza deoarece el incearca sa produca flori inainte ca radacinile sa se dezvolte.
          Daca vrei sa traiesti o viata viguroasa, trebuie in primul rand sa incerci sa-ti unifici spiritul si corpul.


PATRU PRINCIPII DE BAZA PENTRU UNIFICAREA SPIRITULUI SI CORPULUI

          Cei mai multi oameni, fara a lua in consideratie prea mult problema, se gandesc despre in iceberg ca la o bucata mare de gheata care pluteste la suprafata oceanului. Deoarece nu pot sa o vada, ei uita acei 85% care se gasesc mai jos de suprafata.
          Multi oameni, in acelasi mod, masoara puterea unui om prin forta lui fizica. Deoarece nu o vad, ei uita puterea spiritului, care e cu mult mai mare.
          Dar, la fel cum iceberg-ul e facut din elemente vizibile si invizibile, puterea adevarata a omului este atat cea spirituala cat si cea fizica la un loc. Doar atunci cand se unifica spiritual si corpul putem sa folosim adevarata noastra putere, puterea KI-ului.
          Exista o poveste veche japoneza care vorbeste despre o femeie batrana si plapanda a carei casa a fost cuprinsa de foc. Atunci cand focul s-a raspandit, ea a ridicat o lada mare umpluta cu cele mai valoroase posesii ale familiei si a dus-o afara din casa. Dup ace focul a fost stins, ea a incercat sa duca lada inapoi, dar nu a reusit sa o miste.
          Aproape toata lumea a auzit sau a trecut prin astfel de lucruri. In timpul focului, femeia batrana a fost in stare sa-si coordoneze spiritual si corpul si sa foloseasca adevarata ei putere. Dupa pericol, coordonarea spiritului si corpului s-a pierdut si slabiciunea varstei inaintate s-a reintors.
          Alergatorii de marathon, apropiindu-se de sosire, ajung aproape de unificarea spiritului si corpului deoarece extend KI. Odata cu terminarea cursei, ei se opresc in extinderea KI-ului. Spiritul si corpul se separa, deci trecand prin asta, ei deseori nu pot sa se ridice in picoare.
          Fiecare recunoaste marea diferenta dintre spirit si corp, fiind separate si coordonate. De ce atunci, atat de putini oameni le unifica ? Deoarece, fara conteze cat de impresionant sau de important este, ei cred ca unificarea spiritului si corpului este in afara abilitatii lor.
          Spiritul nu are culoare, nu are forma, nu are limite. Corpul are substanta si este finit. Sa unifici astfel de lucruri complet diferite pare imposibil, mai ales in viata de toate zilele. Anxietati si probleme diferite se pare ca ne blocheaza de la aceasta realizare. “Budha si Iisus se poate ca au fost capabili sa o faca” spune omul de rand. “Dar nu eu”.
          Unificarea spiritului si corpului nu este totusi de loc dificila. Pare astfel deoarece oamenii insista sa gandeasca despre spirit si corp in termini complet diferiti. Ambii totusi se trag din KI-ul Universului SI IN MOD ULTIM SUNT UNA. De c ear fi greu sa unifici ceea ce fundamental este acelasi lucru ?

Calmand spiritul.

          O cantitate de apa in starea ei naturala este fara valuri. Toarna o cantitate de apa intr-o galeata, las-o in starea ei linistita – neagitata, si, ea va ramane calma. Daca te gandesti la mareele si furtunile care devasteaza marea, capeti o idée gresita despre starea normala a apei, ca fiind agitate, si, iti bagi mana in galeata ca sa o agiti, rezultand miscarea – agitatia apei, opusul a ceea ce aveai de gand.
          Dar spiritul ? Creierul emite continuu vibratii electromagneticeş despre acestea se vorbeste de obicei ca “unde ale creierului”. Aceste unde sunt emise atat timp cat creierul traieste. Daca pornesti de la premisa ca spiritul tau este agitat, undele nu pot deveni regulate, indiferent cat de tare te trudesti sa le calmezi. Ordinul dat creierului sa se calmeze creaza propria lui unda. Daca gandesti despre tine ca esti complet calm, acest gand creaza unde deasemenea. Nu poti sa-ti unesti spiritul si corpul sau sa devii una cu KI-ul Universal daca iti deranjezi continuu undele creierului.
          Trebuie in primul rand sa decizi ca starea finala a spiritului tau este CALMUL. Gandeste-te la o unda, calmeaz-o pe jumatate. Continua acest proces in mod infinit si unda va deveni infinit de calma. Noteaza totusi faptul ca niciodata nu va deveni zero. KI-ul Universului sta in infinit, niciodata nu isi sfarseste calea la zero. Daca opresti unda pe drumul ei la zero, ea isi pierde miscarea dinamica, devine zero. Acesta este calmul mortal. Calmul vital este infinit de dinamic si nu contine nici o putere. Acestea doua sunt complet diferite. Trebuie sa-ti tii spiritul pe drumul spre micsorarea infinita. Acesta este calmul, este unificarea spiritului si corpului.
          A discuta despre aceasta e usor. Ceea ce conteaza este CUM sa o faci. Perioada moderna nu se preteaza la a sedea in “zazen” in munti, timp de 10 sau mai multi ani. Disciplina spiritului si corpului nu poate fi aplicata in viata de toate zilele, este fara folos. Printr-un antrenament si un experiment metafizic de o viata intreaga am ajuns la patru principii de baza care simt ca vor face pe oricine capabil sa-si unifice spiritul si corpul in viata de toate zilele.

CELE PATRU PRINCIPII SUNT :

1. TINE UN PUNCT
2. RELAXEAZA-TE COMPLET
3. TINE GRETATEA IN PARTEA DE JOS
4. EXTINDE KIU

1. Tine un punct.

Am practicat Zen cu mare entuziasm. Am incercat sa-mi tin spiritul si corpul unificate tot timpul.
          O regula de baza a Zazen-ului este : Intinde-ti coloana vertebrala, aseaza-ti nasul si buricul pe aceeasi linie, deasemenea urechile si umerii si stai sezand ca o stanca. Aceasta idee da postura de sedere cu demnitate. Acest stil de a sta este totusi gresit.
          Obisnuiam sa stau in pozitia asta perioade lungi, dar niciodata nu puteam sa ma simt stabil in aceasta postura. Dar, trezindu-ma dupa ce am dormit in acest fel, m-am simtit foarte stabil. Nu am putut intelege de ce, pentru mult timp. Este dificil sa schimbi invataturile preotilor batrani, dar este gresit sa stau punand forta in partea de jos a abdomenului. Am indraznit sa corectez aceasta spre „tine un punct – concentreaza-te la un punct – in abdomenul inferior”.
          Cu toate ca unii cred inca in a pune forta in abdomenul inferior, acesta este un loc unde sa-ti concentrezi spiritul, nu un loc in care sa pui forta. Daca tii, (te concentrezi asupra), punctului unu, (unic), din abdomen, spiritul automat se concentreaza pe asa-numitul al treilea ochi, (numit „tentei” in japoneza), punctul unu din frunte. Vechea zicala Zen, intr-adevar ar trebui sa fie sa pui tentei si punctul unu din abdomen pe aceeasi linie. Cativa ar putea rezista acestei idei. Sa experimentam.
1.     „A” sta, sezand cu spatele intins, tinandu-si nasul si buricul pe aceeasi linie. „B” impinge pieptul sau umarul lui „A” cu mana. Sau „B” va ridica genunchiul lui „A”. Acesta va cadea cu usurinta pe spate.
Spiritul si corpul pot fi comparate cu o mana si reflexia ei in oglinda. Daca mana e deschisa, imaginea din oglinda e a unei maini deschise. Daca ai un spirit imobil, ar trebui sa ai si un corp imobil. Daca esti rasturnat de o slaba impingere, spiritul tau este in miscare – nu este calm.
2.     „A” sta sezand cu spatele intins. El pune tentei si punctul unu din abdomenul inferior pe aceeasi linie si isi concentreaza spiritul pe punctul unu. Cand este impins de „B” ramane nemiscat, daca „B” ii impinge umarul sau incearca sa-i ridice genunchiul.
Aceasta este starea de unificare a spiritului cu corpul, starea de calm vital
Acum voi explica cum sa-ti concentrezi spiritul pe punctul unu mai adanc. Buricul este un loc asupra caruia este usor sa te concentrezi, dar punctul unu al abdomenului inferior, cu un inch, (2,54 cm.), dedesubtul buricului, este un loc asupra caruia este mai greu sa te concentrezi, deoarece nici un semn nu se afla acolo. Sa predai concentrarea asupra punctului unu nu ar fi de nici un folos, daca acel loc este pierdut cu usurinta.

          Universul este o sfera infinita, cu o masa infinita. Daca faci un pas spre dreapta, Universul nu devine cu un pas mai scurt in acea directie. Oriunde esti, esti intotdeauna in centrul acelei sfere infinite. Daca aceasta sfera, care este Universul, este comprimata, devine punctul unu in abdomenul inferior. Acest punct unu este de o masa nedefinita; ar trebui sa fie comprimat pe jumatate in mod infinit.
          Cand atinge limita, fiind prea mic ca sa fie conceput, continua sa-l tii in gand si lasa-l asa cum este. In acel moment ai devenit una cu Universul.

          Daca iti lasi spiritul sa alunece, vei deveni slab si vei cadea pe spate la cea mai mica atingere.
          Aceasta este la ce se referea vechiul proverb Zen : „Gandeste ceva ce nu poate fi gandit”.
          Daca reduci punctul unu la o unitate, (marime), prea mica pentru a fi imaginata, spiritul tau devine infinit de calm. Natural ca vei deveni imobil cand esti una cu Universul. Acesta este principuil unu al unificarii spiritului si corpului. Incearca-l si tu.

2. Relaxeaza-te complet.

Cercetari medicale arata ca 70-80% din suferintele fizice sunt datorate problemelor sistemului nervos. Medicii recomanda pacientilor sa se relaxeze, dar multi dintre ei sufera de ulcer la stomac sau alte boli cauzate de tensiunea nervoasa.
     De ce este relaxarea asa o problema enorma ? Din cauza unei conceptii gresite, foarte raspandite, despre natura adevaratei relaxari. Oamenii o concep ca o stare placuta dar slaba, care ii face sa se indeparteze de starea de tensiune in caz de pericol. Ei sunt nestiutori in priviinta ca adevarata relaxare este starea cea mai puternica.
1.              „A” stand in picioare, tine punctul unu si se relaxeaza complet. „B” apuca cu o mana incheietura  mainii lui „A” si incearca sa o ridice spre umarul lui „A”. Atat timp cat „A” isi pastreaza gandirea la punctul unu, va fi stabil – „B” nu va fi capabil sa-i ridice mana. Aceasta este adevarata relaxare – tinand un punct si relaxandu-te complet.
2.              „A” se relaxeaza, dar isi concentreaza gandurile in varful capului. Arata la fel ca si in experimentul precedent. „B” din nou ii apuca mana si o impinge in sus. De data asta mana se ridica cu usurinta.
Aceasta nu este relaxare, ci pierdere de putere. Relaxarea este starea cea mai puternica; perzand forta, da starea cea mai slaba. Problema este ca ele arata la fel. Acesta este motivul pentru care adevarata natura a relaxarii este atat de enorm gresit inteleasa.
          Oameni de seama, in mod traditional au ramas calmi si relaxati in caz de pericol. Ei au dobandit capacitatea pentru o relaxare autentica prin antrenament, si cu judecata si erori, prin experienta. Nu este prea tarziu nici pentru tine. Tinand punctul unu si pastrand adevarata relaxare, gloria poate sa fie si a ta.

3. Tine greutatea in partea de jos.

          Greutatea tuturor obiectelor, in mod natural, cade in partea de jos, (inferioara). Singura perioada cand corpul omenesc se comporta diferit este cand se afla sub tensiune. Cand esti calm, greutatea tuturor partilor corpului tau va fi in partea de jos. Oamenii uita acest fapt simplu si nu pot sa fie calmi.
Calmul este starea naturala a omului.
1.     „A” intinde un brat in fata, se relaxeaza si se gandeste la greutatea bratului ca fiind in marginea lui de jos. „B” incearca sa impinga bratul lui „A” in sus dar il gaseste greu ca o stanca.
     Deoarece spiritul misca corpul, muncile lui vor fi reflectate in corp. Daca te       gandesti ca greutatea bratului tau este in partea de jos, chiar devine asa, si, bratul      devine de neridicat.
2.     „A” isi concentreaza gandurile la partea – marginea de sus a bratului intins. „B” poate sa ridice bratul cu usurinta. Daca gandesti ca greutatea ta se afla in partea de sus, corpul se conformeaza.

Daca vrei sa te calmezi, sa te linistesti intr-o situatie dificila, nu te baza pe zei. Spune-ti tie insuti : „Greutatea tuturor obiectelor cade in partea de jos. Nici corpul meu nu se comporta diferit. Daca nu fac nimic si ma relaxez, in mod natural, ma voi linisti. Sunt calm...”.
          In acest fel, cu incredere, poti usor sa te calmezi. Daca practici asta in mod constant, subconstientul tau se va schimba gradat, deci pana la urma te vei relaxa fara efort.
          Al doilea si al treilea principiu sunt unul si acelasi lucru.

4. Extinde KI

          O persoana cu KI slab nu are incredere. Ezita la fiecare noua incercare si in consecinta nu prea-i merge bine. Daca vrei o viata viguroasa, pozitiva, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti intaresti KI-ul. Nu este decat decat un fel de KI. Ceea ce numim noi „KI puternic” este doar KI care este extins puternic. „KI slab” este KI care este extins saracacios.
          1. „A” intinde un brat si il tensioneaza in incercarea de a-l face de neindoit. Folosind ambele maini, „B” incearca sa-i indoaie bratul lui „A”. Va reusi fara probleme.
          Notiunea cea mai comuna in lume este aceea ca un brat tensionat este un brat puternic. In viziunea unor teste ca acesta, impresionativitatea unui culturist cu ambele brate indoite spre a-si arata muschii proeminenti este discutabila.
          2. „A” intinde acelasi brat si se relaxeaza complet. Se concentreaza asupra ideii ca forta spiritului sau trece prin bratul sau si iesind prin varfurile degetelor trece in spatiul nelimitat. „B” incearca sa-i indoaie bratul dar nu are succes.
          Acesta este un exemplu de a extinde KI. Ca sa extinzi KI trebuie sa crezi ca faci asa. In alte cuvinte, trebuie sa-ti folosesti spiritul pozitiv.

Sunetul calatoreste, lumina calatoreste. Nu este nici un motiv pentru care puterea ta spirituala nu ar calatori.

La fel ca apa care tasneste printr-un furtun pentru incendii, asa si KI-ul curge inainte cand crezi ca o face. Ideea este stranie doar pentru ca KI este invizibil.


Relatia dintre cele patru principii.

          Cu toate ca sunt 4 principii pentru coordonarea spiritului si corpului, nu este necesar sa ne concentram asupra tuturora simultan. Un sceptic ar putea sa spuna : „Nu pot sa-mi pun spiritul la o departare infinita si sa ma concentrez la o departare infinita si sa ma concentrez asupra punctului unic in partea de jos a abdomenului in acelasi timp; am doar un spirit”. Ar avea dreptate, bine-nteles. Este imposibil sa produci 2 acte contradictorii simultan. Nici unul dintre oameni nu poate sa stea in picioare in timp ce este culcat jos.
          Atat de diferite pe cat par, totusi, cele 4 principii de baza indica acelasi lucru. Daca satisfaci pe oricare din ele, atunci le satisfaci pe toate. Vorbind in mare, primul si al patrulea sunt principii ale spiritului, iar al doilea si al treilea sunt principii ale corpului.

          Deoarece in mod ultim spiritul si corpul sunt una, totusi, cele 4 principii se ocupa de acelasi lucru.

1.     „A” sta in picioare cu un brat intins in fata. Se gandeste ca greutatea bratului este pe muchia de jos, pastrand principiul 3. „B” incearca sa indoaie bratul lui „A” dar nu reuseste, deoarece si al patrulea principiu este observat. Daca „B” impinge umarul lui „A”, acesta nu se misca. Primul principiu este pastrat. Deoarece greutatea este in partea de jos, „A” este deasemenea si relaxat, deci al doilea principiu este observat. Daca al treilea este mentinut, si celelalte trei sunt pastrate.
2.     „A” se gandeste ca greutatea bratului intins este in muchia de sus, deci pierde principiul 3 : „B” poate cu usurinta sa indoaie bratul lui „A” si sa-l scoata din echilibru.
     Cu un principiu pierdut, nici unul din celelalte trei nu este mentinut.

Daca nu poti sa-tu unifici spiritul si corpul prin aplicarea primului principiu, incearca unul din celelalte trei.
Daca un principiu al spiritului este fara succes, invoca un principiu al corpului.
Daca drumul corpului merge saracacios, foloseste un principiu al spiritului.
Sub orice fel de circumstante, vei fi capabil sa folosesti unul din cele patru principii pentru a-ti coordona spiritul si corpul.
     Cararea este acum clara spre ceea ce a fost tinut de-a lungul anilor ca fiind cea mai grea incercare – unificarea spiritului si corpului in viata de toate zilele.

Cum sa devii puternic – cum sa antrenezi corpul.

     Forta din picioare si solduri este in mod special scazuta. Folosirea corecta a spiritului este de importanta primordiala, dar nu are nici un sens sa pui mancare buna intr-o farfurie sparta. O persoana cu un corp slab nu va avea mari progrese  chiar daca are un spirit sanatos. Este important sa antrenezi corpul asa incat sa fie sanatos, puternic si sa poata suporta greutati.
     Unii duc aceasta idee prea departe. Au fost cazuri la cluburi de cultura fizica, in Japonia, unde membrii au fost antrenati prea agresiv, rezultand accidente mortale datorate oboselii. Aceste cazuri rezulta din incercarea de a dezvolta prea repede si prea din greu corpul.
     Corpul uman este adaptabil si antrenamentul fizic ar trebui sa fie ghidat dupa aceasta adaptabilitate.
Observatie : exerseaza-ti dreapta si stanga in mod egal.


Intinde muschii din spate.

     Intreaba un om care parte a corpului oboseste cel mai repede – cel  mai des. Deoarece le foloseste cel mai des, probabil ca spune ca mainile. Greseste – spre deosebire de maini, pe care le poate odihni cand vrea, picioarele trebuie sa-l suporte chiar cand sta inactiv.
     In special partea posterioara a picioarelor inclina sa devina obosite. Ziua urmatoare catararii pe munte, acesti muschi vor fi mai durerosi, mai inflamati. Aceia care nu lucreaza cu aceasta parte a corpului dezvolta picioare rigide la varsta mijlocie si vor gasi statul in picioare pentru chiar 20 de minute o tortura. O persoana mai in varsta cu picioare puternice este in general sanatoasa. Daca vrei sa traiesti o viata lunga si sanatoasa, trebuie sa-ti intinzi intotdeauna partea posterioara a picioarelor.

Exercitiul 1
     Sezi pe podea, intinde ambele picioare inainte, indoaie degetele de la picioare spre fata atat de mult cat este posibil si impinge calcaiele in afara. Pe urma indoaie-ti partea superioara a corpului in fata si intinde-ti ambele maini in fata astfel incat degetele de la maini sa treaca peste varfurile picioarelor si sa atinga podeaua.
     Daca poti sa faci asta, corpul tau este moale si sanatos. Dar cei mai multi oameni nu pot macar sa-si atinga degetele de la picioare, cu atat mai putin podeaua. Daca-ti fortezi corpul sa se indoaie, muschii rigizi ai gambei se vor razbuna. Nu fi dezamagit daca nu poti sa atingi podeaua de la inceput. Daca te intinzi putin cate putin timp de 4-5 minute pe zi, in fiecare zi, corpul tau se va simti progresiv mai usor si mai viguros. Curand, atingerea podelei nu va mai fi o problema.

Exercitiul 2
     Departeaza-ti mult picioarele, stand sezand, din nou indoind varfurile de la picioare (inauntru) si impingand calcaiele in afara. Tine degetele de la piciorul stang cu mana stanga si impinge si mai mult calcaiele in afara. Indoaie-ti corpul spre stanga si atinge genunchiul stang cu capul, intinzand bine muschii de-a lungul muchiei exterioare a picioarelor. Dupa intindere, tine-ti inca degetele de la picior si impinge piciorul stang ceva mai mult inspre afara. Repeta procedura pe dreapta.
     La inceput, cu picioarele departate la maximum, poate nu vei fi capabil sa-ti atingi degetele de la picior. Daca continui sa exersezi, vei fi capabil sa te apleci pana la capat.

Exercitiul 3
     Sezand, departeaza-ti picioarele la maximum si indoaie partea superioara a corpului inainte, astfel incat sa atingi cu fruntea podeaua. Daca poti sa o faci, incearca sa te indoi astfel incat barbia sa atinga podeaua. Aceasta intinde muschii interiori de-a lungul picioarelor.

Exercitiul 4
     Acum, in aceeasi pozitie – sezand, indoaie genunchii inauntru astfel incat talpile sa se atinga intre ele. Daca genunchii ti se ridica putin, in aceasta pozitie, du-i pe ambii jos astfel incat sa atinga podeaua. Muschii interiori si exteriori ai ambelor picioare vor fi intinsi. Pe urma indoaie-ti partea superioara a corpului inainte, astfel incat fruntea sau barbia sa atinga podeaua.

Exercitiul 5
     Sezi in stilul „seiza” cu genunchii usor departati unul de celalalt. Unul din degetele mari de la picioare sa fie deasupra, peste celalalt. Incruciseaza-ti mainile si du-le deasupra capului. Intoarce palmele in afara si extinde-ti bratele complet. Rasuceste trunchiul spre dreapta si stanga ca sa intinzi si zona abdominala. Acest exercitiu intinde muschii coapsei superioare.
     Aceia care nu pot sa se intinda in spate pana la capat, trebuie sa se intinda gradat, cu cineva care sa-i tina spatele. Acest exercitiu, deasemenea, stimuleaza intestinele. Persoanele cu intestine slabe pot sa-si redobandeasca sanatatea practicand acest exercitiu zilnic.

     Aceste 5 exercitii sunt pentru elasticitatea corpului. Muschi diferiti sunt intinsi prin fiecare exercitiu si toate pot fi facute in 5 minute.
     Aceia care sunt fortati prin munca sau studiu sa ramana sedentari pot sa se intretina cu acest program simplu zilnic.

Cum sa te relaxezi.

     Daca coarda unui arc este intotdeauna incordata nu va fi de nici un folos in caz de nevoie. Nici unul nu poate produce forta cand este nevoie, daca muschii lui sunt constant tensionati. Atletii, cateodata, esuaza tocmai din acest motiv. Relaxarea adevarata, tipul la care se refera al doilea principiu, este starea cea mai puternica. Este confortabila si sanatoasa, plina de forta.

Exercitiu.

     Stai in picioare cu ambele brate atarnand natural pe langa corp. Tinand punctul Unu scutura-ti mainile atat de repede pe cat poti, astfel incat intreg corpul incluzand degetele de la picioare sa vibreze. Inceteaza cu scuturarea mainilor si ramai linistit in aceasta pozitie. Calcaiele se vor tine putin ridicate de pe sol.
     Aceasta este relaxarea. Este usoara, oricine poate s-o faca oriunde doreste. Daca pui forta in varfurile de la degetele mainii, nu poti sa le scuturi rapid. Pentru ca sa poti sa faci acest lucru trebuie sa te relaxezi. Dimpotriva, daca vrei sa te relaxezi, nu trebuie decat sa scuturi degetele rapid. Lucrul important este sa pastrezi punctul Unu in timp ce scuturi mainile. Poti sa-ti scuturi mainile rapid cu spiritul concentrandu-se asupra varfului capului, dar aceasta nu este relaxare. Scuturandu-le in acest fel, degetele de la picioare nu se misca. Doar atunci cand tii punctul Unu degetele de la picioare se vor scutura deasemenea. Nu poti sa separi primul de al doilea din cele 4 principii de baza.
     Aceasta pozitie de relaxare se poate testa daca este stabila impingand umarul sau incercand sa se ridice mana celui care o practica spre umar. Daca iti intinzi bratul pe cand esti in aceasta stare bratul va fi de neindoit. Aceasta este starea cea mai puternica.
     Intotdeauna, in situatii importante sau in situatii limita, corpul si spiritul devin ambele rigide. In aceste cazuri, incearca sa-ti tii punctul Unu si sa-ti scuturi degetele de la maini astfel incat si cele de la picioare sa vibreze. Vei deveni relaxat, calm si capabil sa faci fata sarcinii din fata ta cu bine.

     Am vorbit despre trei feluri cum sa-ti vitalizaezi corpul. Toate sunt usor de realizat. Nu pierde timpul indoindu-te de ele. Prima data incearca-le. Intinde-ti picioarele in fiecare dimineata, plimba-te atat de mult cat este posibil, risipeste-ti rigiditatea din spirit si corp prin scuturarea ocazionala a degetelor de la maini. Rezultatul va fi un corp sanatos, nu musculos – fii sigur, dar puternic, suplu si mobil. Nu-ti neglija corpul. Incearca sa introduci aceste activitati in rutina ta zilnica si sa te dezvolti incetul cu incetul.

Cum sa-ti fortifici spiritul.

     Membrii generatiei mai in varsta, de multe ori, simt ca tineretul modern nu are fermitate spirituala. Renunta dupa ce dau de cele mai mici dificultati, se retrag in fata inconvenientelor minore. Parintii se ingrijoreaza pentru viitorul urmasilor lor iar altii exprima frica asupra sortii lumii in general. Problema este slabiciunea spiritului. In mod ultim spiritul si corpul sunt una si orice separare de baza este artificiala. Educatia moderna pune totusi accentul pe corp si uita spiritul.

Unifica-ti spiritul !

     Lumina difuza a soarelui poate fi concentrata de o lentila pentru a crea o flacara. Risipita de catre un proiector, totusi, chiar si cea mai puternica lumina devine slaba.

Concentrarea este puterea.

Nici spiritul nu este diferit. In loc sa ia cunostiinta si sa actioneze conform acestui simplu fapt, cei mai multi oameni isi slabesc puterea spiritului facand lucruri ca incercarea de a manca in timp ce citesc ziarul sau a invata in timp ce asculta muzica. Spiritul misca corpul. Spiritul gusta mancarea prin intermediul limbii. Spiritul se plimba prin manipularea picioarelor. Conceptul sustinut  in mod constient de persoana de rand este ca limba gusta si picioarele umbla. Deci ei considera ca limba va gusta mancarea destul de adecvat chiar daca ochii sunt ocupati cu citirea ziarului. Ca o consecinta, ei de obicei nici nu sunt constienti de ceea ce mananca. Cand mananci, trebuie sa te gandesti asupra mancarii.
     Aceasta este etica. Este singurul fel in care poti sa experimentezi gustul. In acelasi timp este un exercitiu pentru fortificarea spiritului.
     Inainte de a te plimba, hotaraste-ti spiritul ca aceasta este ceea ce vrei sa faci. Pe urma plimba-te. Daca esti in dilema daca ar trebui s-o faci sau nu, mai bine lasa-te pagubas. Ai putea cauza un accident de circulatie.

Exercitiul 1.

     „A” trece pe langa „B”. La inceput „A” se plimba gandindu-se la spatele sau, ca si cum cineva l-ar urmari. In timp ce „A” trece pe langa „B”, „B” isi ridica o mana si isi intinde bratul spre a-l bloca pe „A”. „A” este cu usurinta rasturnat, „B” folosind minimum de forta.
Exercitiul 2.

     A doua oara „A” se plimba gandindu-se in fata; „B” intinde bratul in fata lui „A”. De data asta „B” nu numai ca nu reuseste sa-l doboare pe „A”, dar este deasemenea sucit din loc, dupa cum „A” merge mai departe.
     Daca te plimbi cand nu o vrei, iti lasi spiritul in urma ta. Oimpingere usoara va fi deajuns ca sa te doboare. Profesorul ingandurat si tanarul indragostit se lovesc de stalpul de beton deoarece mintea le este altundeva. Accidentele de circulatie rezulta din cauza asta.
     Exista un vechi cantec japonez. „Plecand sa-ti vezi dragostea, o mie de mile par una; cand nu poti s-o vezi si trebuie sa te intorci acasa, o mila par a fi 1000”
     Daca vrei sa stapanesti ceva, fa-ti obicei sa-ti clarifici spiritul, sa-l unifici si sa-l directionezi asupra obiectului muncii tale.
     Atunci cand, taind un morcov cu un cutit, degetele tale sunt in siguranta atat timp cat gandurile iti stau la morcov. Placandu-ti o activitate, iti este usor sa o stapanesti deoarece te concentrezi asupra ei. Ori daca te joci, ori daca muncesti, concentrarea asupra a ceea ce faci iti fortifica spiritul.

Folosind spiritul in mod pozitiv.

     Folosirea spiritului in mod pozitiv eu o numesc „extindere de Ki”. Partea unui obiect asupra careia cade lumina este stralucitoare. Partea intunecata este cea opusa. Ambele parti sunt reale. Daca vrei sa ai un spirit puternic, uita-te la partea stralucitoare. Aceasta inseamna folosirea spiritului in mod pozitiv. Opusul, bine-nteles, inseamna folosirea spiritului in mod negativ. Partea stralucitoare corespunde extinderii de Ki, partea intunecata aruncarii de Ki. Un bun exemplu este cel al bratului de neindoit folosit in ilustrarea celui de-al patrulea principiu de baza – extinde Ki.
     Crezand cu fermitate ca extinzand Ki da bratului o forta asa de mare incat nimeni nu poate sa-l indoaie. Gandind ca ar putea fi indoit si ca nu-l poti face de naindoit, asigura faptul ca bratul va fi indoit.

     Intotdeauna spun oamenilor „Opreste-te in a spune ca nu pot. Cand pornesti sa faci un lucru spune <<POT>>; pe urma fa lucrul respectiv. Aceasta este cheia in punerea spiritului si corpului impreuna de a face face ceea ce ti-ai propus sa faci. Daca tot nu poti s-o faci, mai este timp destul sa spui <<n-am putut s-o fac>>”.

Cand un copil spune descurajat „nu pot”, il opresc si il fac sa spuna „Pot”. Lucruri marunte ca acesta penetreaza subconstientul unui copil. Bombaneala este negativa. Intuneca inima celui care bombane si a celor din jurul lui – face parte din drumul spre intunecarea lumii. Nimeni nu reuseste atat timp cat bombane. Daca ai ceva de spus, spune-o cu toata forta. Faleste-te. Nu poti sa te lauzi decat daca extinzi Ki. Laudarosenia si inselaciunea sunt complet diferite. Prima este a promite maximum  ce poti obtine, ultima este intentia falsa de la inceput.
     Daca vorbesti cu convingere esti obligat sa-ti pui banii acolo unde-ti este gura. Cand spiritul se sileste, castiga forta.
     Aceasta este folosirea spiritului pozitiv. Spiritul are forta adevarata. Daca tu crezi in ea si o folosesti pozitiv, forta spiritului creste.Acum sa facem un experiment despre forta spiritului.

3.     „A” sta intins pe spate, picioarele apropiate, bratele de-a lungul corpului. „B” tine capul lui „A” si „C” picioarele lui „A”. Ambii ridica corpul lui „A” care se indoaie la mijloc in timp ce este ridicat.
4.     „A” sat intins pe spate in acelasi fel, dar acum isi pune mainile pe coapse si isi imagineaza ca acolo exista o bara de fier care ii traverseaza corpul. Alternativ, se poate ca corpul lui este incarcat cu Ki. „A” este ridicat si ramane drept ca o lumanare.
5.     Corpul lui „A” formeaza un pod intre doua scaune, de unul sprijinit cu capul iar de celalalt cu picioarele. Doi sau trei oameni stau sezand pe el. „A” abia este constient de greutatea lor. Nu este nici o nevoie ca sa fie hipnotizat. Daca ceilalti scutura corpul lui „A”, asta nu-l va deranja, deoarece concentrarea sa nu este atat de fragila ca in starea de hipnoza.

Spiritul posedeaza adevarata putere. Un om realizeaza intreaga extindere a fortei sale odata cu extinderea la care isi foloseste spiritul. Incearca acest experiment cu un copil cu vointa scazuta. El va fi surprins de abilitatea sa de a suporta adultii.
     Cum spiritul devine puternic, corpul inainteaza spre vigoare si sanatate.

Cum sa dezvolti inteligenta.

     Unii oameni sunt descrisi de lume ca „straluciti”. Tinerii care iau note mari la examene scaolare castiga acelasi fel de compliment. Omul care exceleaza in stiinta, matematica sau filozofie, se spune ca este stralucit. Nimeni nu se gandeste sa foloseasca acest cuvant ca sa descrie un om de afaceri exceptional. Omul care demonstreaza capacitatile spiritului pentru a se apara de atacurile simultane a cativa oponenti este deasemenea fara noroc pentru a fi descris ca atare. Aceasta nu este considerata stralucire, ci doar forta. Sa aruncam o privire spre fundamentele inteligentei.

Intelegerea.

     A intelege orice carte; a intelege zece dupa ce ai citit doar una; a intelege totul ce altul are de gand, imediat dupa ce a inceput sa vorbeasca, aceste calitati demonstreaza inteliganta. Nu vorbesc aici despre academicieni cu intelectul antrenat profesional. Multi dintre ei nu pot intelege vre-un subiect in afara de cel al lor. Vorbesc aici despre o inteligenta de ansamblu, aplicabila vietii de toate zilele.

     Citirea este piatra de hotar a intelectului. Umple-ti timpul liber cu carti de multe feluri. Nu fa greseala de a citi nimic altceva decat carti usoare sau de aceeasi inclinatie. Asta iti impiedica flexibilitatea. Citeste romane, nonfictiune, biografii. Citeste o carte pentru prima data repede pentru o intelegere bazica. Daca merita, citeste-o din nou. Aceasta va facilita abilitatea creierului de adaptare la circumstante variate si va da posibilitatea de acumulare de cunostiinte largi. Intelectul tau va beneficia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Crearea siluetei ideale prin tehnica de influentare a subconstientului

Tratamentul obezitatii depinde de o apreciere       corecta a faptului ca aceasta este o problema de nutritie si cauza ei este un aport ex...