vineri, 6 februarie 2015

Qigong-ul pentru toti

 https://flipflashpages.uniflip.com/2/46144/328255/pub/

Scurt istoric

Qigong a fost practicat în secret timp de peste 5000 de ani, fiind unul din cele mai bine păstrate secrete. Transmiterea din generație în generație se făcea pe cale directă. Puținele texte clasice care oferă informații despre aceast sistem sunt scrise intenționat în termeni codificați (Daniel Reid, prefața). Astăzi, în era informației, Qigong a devenit cunoscut la nivel mondial și secretele păstrate din vechime sunt acum predate deschis în întreaga lume. Studii de specialitate realizate în Asia și în restul lumii atestă eficacitatea Qigong-ului în tratarea a numeroase afecțiuni în care medicina occidentală nu oferă decât remedii temporare. De asemenea, multe spitale includ practica Qigong-ului medical ca ajutor in tratarea anumitor afectiuni.
În general, Qigong-ul este asociat și cu practica Tai Chi-ului, o artă marțială internă care poate fi considerată un Qigong în mișcare și practicat de mulți oameni doar pentru beneficiile aduse sănătății.

Noțiunea de Qi  
 http://b2c8.tiens.com/manage/upload/Download/Compendium.pdf

Qi (Chi) este energia vitală cu care se lucrează în toate practicile Qigong.
  • Qi este piatra de temelie a intregii materii, ea este elementul fundamental constitutiv al tuturor lucrurilor si fenomenelor vizibile si invizibile
  • Qi este elementul fundamental al celor trei niveluri ale ființei omenești: corpului, energia și mintea
  • Qi alcătuiește domeniul polar în care se deplasează energi

Principii

Polaritatea Yin și Yang reprezintă rezultatul difernețierii primordiale a sursei universului, care prin scindare a dat naștere celor două contrarii, Yin și Yang, cât și energiei vidului. Această polaritate se regăsește sub diferite forme în Univers:
Principiul celor trei forțe și al celor trei comori Trinitatea întâlnită în multe religii ale lumii se manifestă în tradiția taoistă la nivelul universului prin cele Trei Forțe ale Cerului (tien), Pământului (di) și Umanității (ren). La nivelul ființei umane, acestora le corespun cele Trei Comori care sunt esența (jing), energia (qi) și spiritul (shen).
Cele cinci energii elementare Conform paradigmei taoiste chineze a creației și formelor, toată materia de pe pământ este alcătuită și animată de cele 5 energii elementare. Conform Tratatului de medicină internă al Împăratului Galben, acestea sunt: Lemnul, Focul, Pământul, Metalul și Apa. Aceste energii se combină și se recombină pentru a forma miriadele de forme ce alcătuiesc lumea. Qigong oferă tehnici de echilibrare și dirijare a energiilor elementare care acționează în corpul uman. Fiecare energie elementară este asociată unui organ major și unor organe ajutătoare, astfel:
De asemenea, fiecărei energii, și prin urmare, fiecărui organ îi corespunde o culoare: verde pentru ficat, roșu pentru inimă, galben pentru pământ, alb pentru plămâni și albastru pentru rinichi.

 


 Exerciții de Qigong 
Exercițiile pot fi grupate în diferite moduri: după dinamicitate, după utilitate, după poziția corpului sau după aspectul existenței căruia i se adresează.
Există prin urmare exerciții dinamice și exerciții statice. Practicile dinamice sunt caracterizate de mișcări lente corelate cu respirația. Cel mai cunsocut astfel de exercițiu este Taijikuan, care este în același timp o puternică artă marțială interna și o practică dinamică de Qigong. Alte exemple includ Tan Tien Qigong (pentru acumularea energiei vitale), Qigong-ul mersului sau Cele Opt Piese de Brocard. Practicile statice presupun nemișcarea externă a corpului combinată cu mișcarea internă a energiei. Acestea includ meditațiile vindecătoare precum Surâsul Interior, Cele șase sunete vindecătoare, Orbita microcosmică sau Cămașa de fier.
Pe de altă parte, există exerciții terapeutice, exerciții marțiale și practici meditative.
După poziția corpului, există exerciții efectuate în picioare, precum Cele Opt Piese de Brocard, exerciții efectuate cu deplasare, precum Qigong-ul mersului sau artele marțiale interne, exerciții practicate șezând și exerciții practicate la sol, în poziția întins, practicate mai ales de persoane slăbite sau bolnave care nu pot practica celelalte forme.
De asemenea, putem distinge între practicile pentru cultivarea naturii și cele pentru cultivarea vieții. Cultivarea "naturii" presupune tot ceea ce ține de existența umană trecătoare - ego-ul, psihologia, familia și munca. Viața se referă la aspectele primordiale ale existenței umane - spiritul nemuritor și energia universală care animă corpul uman dar care supraviețuiește disoluției corpului fizic.


Principalele școli de Qigong

  • Școala taoistă este cea mai răspândită, punând accent atât pe cultivarea corpului fizic cât și pe practica spirituală
  • Școala confucianistă, în care exercițiile de Qigong erau folosite pentru purificarea minții și controlul emoțiilor în vederea unei mai bune vieți civice
  • Școala budistă, în care exercițiile de Qigong erau folosite mai mult pentru a contracara efectele șederii prelungite
  • Școala medicală care cuprinde exerciții create special pentru tratarea anumitor afecțiuni
  • Școala militară, în care exercițiile sunt folosite pentru a cultiva puterea internă (nei gong) cu scopul utilizării ei în luptă)
  • INSCRIERI IN CLUB DE MEDICINA TRADITONALA CHINEZA SI POSIBILITATEA UNEI AFACERI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Crearea siluetei ideale prin tehnica de influentare a subconstientului

Tratamentul obezitatii depinde de o apreciere       corecta a faptului ca aceasta este o problema de nutritie si cauza ei este un aport ex...