marți, 10 ianuarie 2012

Coltii babei


Numele latin al plantei ''Tribulus'' vine de la latinescul pentru incurcatura necaz,forma fructului,un fel de ancora cu trei colti foarte ascutiti,care era folosita de vechii cavaleri pentru a opri caii si ''terestris'',planta fiind una taratoare.Mai este cunoscuta si ca ''puncture'' sau viata care inteapa.

Este o planta folosita din cele mai vechi timpuri pe toata intinderea globului.In Grecia antica si India era folosita ca tonic si reintineritor si tot grecii o foloseau si pentru durerile de cap,afectiuni ale sistemului nervos,constipatie si tulburari sexuale.In China si India era recunoscuta pentru utilizarea in afectiuni hepatice,renale si ale cailor urinare,precum si in afectiuni cardiosculare,in China fiind folosita si astazi pentru aceleasi scopuri,dar si pentru tulburari imune.Dar una dintre cele mai cunoscute utilizari ale plantei,pe tot globul,este cea de tonic reintineritor si afrodisiac.

COMPOZITIE CHIMICA
*Saponine(furostanol si protodiscina-ca substante active ale plantei,iar mai recent descoperite terrestrina A si B):
*Glicozide si zaharuri
*alcaloizi
*flavonoide
*rasini
*taninuri
*substante cu structura sterolica


DESCRIERE SI RASPANDIRE
Este o planta tropicala,anuala,asemanatoare cu vita de vie,cu tulpini numeroase care ajung pana la lungimi mai mari de 1 metru cu multiple ramuri erecte si dese care formeaza un covor.Creste in soluri nsisipoase,dar si in zone desertice si solri sarace,in multe parti ale lumii:Europa.America9cu exceptia partii extrem nordice),Africa de sud,Australia,India,China,Pakistan,Sri Lanka

ACTIUNI TERAPEUTICE
*Vitalizanta
*afrodisiaca(in special pentru barbati),creste libidoul si erectia
*tonic nutritiva pentru musculatura imbunatatind forta si rezistenta
*creste nivelul testoteronului
*creste numarul si mobilitatea spermatozoizilor
*antianginoasa9scade frecventa si durata crizelor de angina pectorala;
*vasodilatatoare
*antiagreganta trombocitara scade riscul de producere a trombozelor vasculare:
*hipotensiva
*antioxidanta
*hipocolesterolemianta
*protector hepatic
*hipoglicemianat
*diuretic,reducand retentia de sodiu si lichide
*are actiune de protectie impotriva formarii de calculi renali,dar si de dizolvare a acestora
*antibiotic,antifungic,antiinflamator9inhiba COX-2,0 enzima responsabila de producerea de substante cu efect proinflamator);
*antitumoral-datorita saponinelor:
*stimulator al sistemului imun si al eritropeiezei9al celulelor rosii-antianemic):
*analgezic si antispastic

INDICATII TERAPEUTICE
O lista atat de lunga de actiuni terapeutice nu si-ar gasi expresia decat intr-o lista similara cu afectiuni in care este indicata aceasta planta.Atentie totusi,planta,d3si nu s-a dovedit a avea efete adverse. la dozele obisnuite si nici toxicitate (decat la doze extrem de mari),este mai bine sa fie administrata in dozele recomandate,iar daca aveti o problema de sanatate sa intrebati un medic cu o competenta in domeniul fitoterpaiei daca cumva va este indicata aceasta planta.

1.Este considerata printre cele mai importante remedii in cazurile de tulburari sexuale ca frigiditate,scadera libidoului,tulburari de erectie si ejaculare precoce,dar nu numai atat.Planta are ca indicatie din cele mai vechi timpuri cazurile de impotente,dar si infertilitate,in principal la barbati,dar si la femei,avand un efect de echilibrare a balantei hormonale in ambele cazuri,dar si de cresterea a numarului si mobilitatii spermatozoizilor.In acest sens exista cateva zeci de studii la ora actuala,care confirma aceste date dupa o administrare a plantei de numai 3 saptamani.

2.Planta a devenit renumita printre practicantii de body building datorita proprietatilor sale exceptionale in aceasta directie.Este cunoscut faptul ca testoteronul un hormon masculin,ajuta la cresterea masei si fortei musculare.Aceasta planta creste nivelul acestui hormon ,ea nefiind insa hormon ,ceea ce o indica in cazul de hipotrofie musculara,slabiciune si rezistenta scazuta,dar si pentru sportivii de performanta.Modul prin care se produce acest fenomen stimularea productiei proprii a organismului,prin stimularea LH(hormon luteinizant)produs de glanda hipofiza,care controleaza activitatea testicolelor de producere a hormonilor masculini.Acestia sunt produsi pe cale naturala deci nu se ajunge la o crestere a nivelului hormonal,ci mai degraba la o echilibrare a balantei,ceea ce evident nu mai expune corpul la efectele nocive ale hormonilor artificiali.

In aceasta directie este de mentionat ca in Bulgaria,guvernul a sustinut echipe de cercetari in aceasta directie,care au revelat rezultate uimitoare;o crestere cu 72% a nivelului de LH si cu 41% a testoteronului.Aceste date s-au concretizat prin castigarea medaliilor de aur la olimpiada de catre halterofili bulgari in urma cu cativa ani,uimind intreaga lume.

3.La nivel cardiovascular,planta are un efect protectiv,ceea ce este complet diferit de stimulentele sexuale actuale,care supun inima si sistemul cardiovascular la riscuri crescute.Astel,planta are efectul de a diminua durata,frecventa si intensitatea crizelor de angina pectorala,avand un efect dovedit de dilatatie la nivelul arterelor care iriga inima,ceea ce o indica astfel incat in boala cardiaca ischemica.In plus este indicata la cei cu hipertensiune si valori ridicate ale colesterolului,factor care se asociaza frecvent la bolnavii acrdiovasculari si la varstnici.Efectul de vasodilatatie se realizeaza prin stimularea producerii naturale de catre organism a unui factor similar cu oxidul de azot(N02-unul dintre cele mai puternice vasodilatatoare naturale din organism.

4.La nivelul ficatului planta are de asemenea un efect protector hepatic,stimuland in plus folosirea colesterolului pentru producerea de hormoni,ceea ce duce la scaderea acestuia in sange.

5.Este indicata in multiple tulburari ale sistemului urinar;cistita,litiaza urinara,incontinenta urinara,retentia urinara,dar si afectiuni ale prostatei,planta avand efect diuretic,antibiotic si litotriptic.

6.Este indicata in depresii si afectiuni cu substrat nervos (asa numitele afectionale),cefalee,ameteli,dar si in iritatii,urticarii si inflamatii nespicifice.Planta are un efect bun de crestere a rezistentei la stres-atat din din punct de vedere fizic,cat si psihicreste increderea in sine si starea de bine interior.

7.Planta este indicata in durerile colicative urinare,abdominale si menstruale.Fiind in plus,un bun echilibrant al balantei hormonale,planta are astfel un puternic efect de eliminare a sindromului premenstrual si menstrual.

8.Studiile efectuate cu extracte din componentele active ale plantei(in principal cele saponinice-dioscina,protodioscina si diosgenina)au revelat efecte anticanceroase.Astfel planta nu numai ca impiedica cresterea tumorala,dar ajuta si la vindecare,in special in cazurile de cancere ale prostatei,cancere hepatice,renale si de san.Se pare ca efectul se datoreaaa atat stimularii sistemului imun,cat si unui efect specific antitumoral exercitat de aceste substante,dar si prin echilibrarea hormonala(atat la barbati,cat si la femei)care duc la o predispozitie mai mica de a dezvolta cancere dependente de hormoni cum sunt cel de prostata si de san.Studii experimentale au aratat in aceasta directie un efect citotoxic(de distrugere celulara)a saponinelor asupra celulelor carcinomului renal,precum si de inhibare a cresterii celulelor tumorale si de inducere a apoptozie(moartea ''naturala''a celulelor)din tumorile renale si hepatice.

9.Infectiile virale,bacteriene si fungice sunt o alta indicatie a plantei in care actioneaza atat prin stimularea sistemului imun,dar si prin efecte diredtive antivirale,cum sunt de exemplu,asupra virusurilor herpetice si gripale,dar si asupra mai multor specii de Candida.

10.Tulburarile metabolice ca diabetul zaharat,hiperu cemia si guta,hiprglicemia(cresterea grasimilor in sange)si hipercolesterolemia sunt afectiuni destul de raspandite in ziua de astazi in care hranirea este un proces atat de deficitar.Din nou studii efectuate in aceasta directie pe loturi de animale de laborator,au aratat o scadere a nivelului glicemiei cu 26% la soarecii sanatosi si cu 40% la cei diabetici(de mentionat ca in modelele experimentale soarecii sunt cei mai asemanatori cu modelul uman,astfel incat rezultatele sunt cele mai multe ori superpozabile in cea mai mare masura).

11.Actiunea antioxidanta este un subiect la moda de la care nu se abate nici aceasta planta,efect pe care il exercita prin cresterea activitatii SOD(superoxiddismutaza),enzima implicata in procesele de epurare a radicalilor liberi.Aceasta face din planta un excelent remediu antiimbatranire.

Va recomand sa nu va abtineti de la aduce in viata d-voastra aceasta planta si efectele sale benefice,caci va va vindeca si va va proteja de multe dintre bolile majore cu care se poate confrunta,dar va va ajuta si sa traiti placerea in cel mai pur sens al cuvantului alungand pe mai tarziu gandul batranetii.

Dr.GABRIELA MIHALACHE
Medic alergologie si imunologie clinica-articol plubicat de dumneaei in revista ''mirabilys magazine''..

Un comentariu:

  1. Va recomand sa cumparati Coltii Babei(Tribulus) de pe situl american www.iherb.com, aici gasiti numai suplimente naturale, sunt mai ieftine decat la noi in tara, calitatea este ok, transportul de multe ori este gratuit sau nu depaseste 4 USD (14 RON), se pot achizitiona cu aproape orice card bancar, iar prin posta normala le aveti in maxim 2 saptamani. Daca sunteti la prima comanda la Iherb.com puteti beneficia de un discount de maxim 10 USD folosind codul WUR633 (discountul este doar la prima comanda!) New to iHerb? Use coupon code WUR633 for up to $10.00 off your first order. Eu de cand l-am descoperit numai de aici cumpar suplimente.

    RăspundețiȘtergere

Crearea siluetei ideale prin tehnica de influentare a subconstientului

Tratamentul obezitatii depinde de o apreciere       corecta a faptului ca aceasta este o problema de nutritie si cauza ei este un aport ex...